062/85-00-253 | 065/65-94-508 Trubački orkestar Balkanika za Vaša veselja, svadbe, punoletstva

Crnogorski običaji za veridbu

U davna vremena u Crnoj Gori, postojala su pravila i zakoni koji su vladali među plemenima, koji su se poštovali i kojih su se svi pridržavali.

Patrijarhalno vaspitanje, poštovanje porodice, običaja i starijih ljudi bilo je a i ostalo u Crnoj Gori na prvom mestu kod svih odnosa u plemenima prilikom stupanje u brak i prilikom venčanja .

Kada se devojka prosi, momak nije mogao da pita da li da se ženi sa određenom devojkom, već je to morala biti ona devojka koju starešina kuće odabere.

U Crnoj Gori su nekada davno vladali običaji da se muškarac i devojka obećaju dok su još bili deca pa kasnije kad odrastu onda stupe u brak. Nekada davno se dešavalo da devojka koja se uda nije znala za koga se udala jer muža nije ni videla, pa bi ga tek kasnije upoznala.

Danas takav način deluje neobičan ali ipak on je imao svoje dobre strane i brakovi se nisu često rastavljali kao što se to danas čini.

Nije bilo starosnih granica za stupanje u brak, ali se smatralo da je najbolje životno doba za stupanje u brak žene od 16 do 25 godine a naravno bio je običaj da se prvo mora udati starija sestra pa tek onda mlađa. Ako bi se desilo da se mlađa sestra pre uda to bi bio znak da je starija sestra sa nekom manom, a ako to nije onda bi veridba mlađe ćerke morala sačekati dok se starija ne uda. To je ponekad trajalo i nekoliko godina.

Takođe, karakteristično za veridbe u Crnoj Gori je bilo da se prvo udaju sestre pa tek onda da se žene braća.
U današnje vreme, održali su se neki od lepih običaja crnogorske veridbe a kada se prave veridbe računajte na najbolje trubače za veridbe – orkestar Balkanika.

Trubački Balkanika sviraju najbolje pesme, izvornu narodnu muziku i sve pesme i kola koja vi poželite.

Trubački orkestar Balkanika, koji na vašoj veridbi, venčanju i drugim proslavama sviraju pesme onim redom kako to običaji nalazu, čineći da se gosti i domaćini osećaju zadovoljno i srećno.

Uz najbolje pesme za veridbu, trubački orkestar Balkanika u potpunosti se trudi da svakom domaćinu izađe u susret tako da vi možete da izaberete i kakvu odeću naši trubači nose na vašoj proslavi .

Nije isto da li se veridba, venčanje i ostale proslave odvijaju u gradovima ili u manjim mestima, gde se mnogo više drži do običaja a trubački orkestar Balkanika će biti obučen onako kako vi smatrate za najbolje, bilo da se to radi o elegantnim odelima ili o narodnoj nošnji kakvu vi smatrate da muzičari treba da imaju.

Izlazimo u susret svim vašim željama a vaše je samo da nas kontaktirate putem Vibera ili putem WhatsApp-a . Mi ćemo doći u dogovorenom trenutku i svirati najbolje pesme na veridbi u Crnoj Gori koje vi poželite.

POGLEDAJTE NAŠE NASTUPE

Nastup u Parovima na HappyTV

Ulazak u Parove uživo na HappyTV

Uvek dostupni

KONTAKTIRAJTE NAS

DRUŠTVENE MREŽE

Trubači Balkanika na FejsbukuTrubači Balkanika na Youtube